pondělí 16. ledna 2012

Recenze - Battlefield: Bad Company 2

Hra Battlefield: Bad Company 2 se v době svého vydání v roce 2010 zatřpytila jako perla v moři válečných FPS. Tento přímý konkurent Modern Warfare 2 se blýskl vynikající grafikou, takřka kompletně zničitelným prostředím a vynikající hratelností, která jedním slovem prostě měla "šťávu". Do té doby takřka homogenní masu příznivců arkádových vojenských stříleček rozdělila na dva tábory: příznivce hektické akce s velmi arkádovou hratelností v podobě herní série Call of Duty a na fanoušky poněkud syrovějšího a realističtějšího zážitku z hraní her série Battlefield.

První záchod ve hře
Nás ale zajímá především to, jak se tvůrci poprali se záchody ve hře. Odpověď nebude jednoduchá. Když jsem pro účely této recenze začal hru hrát, zarazilo mě, že jsem vlastně na žádné záchody ani nenarazil. Jak jsem postupoval hrou dál, začalo být čím dál zřejmější, že tvůrci se na záchody doslova vys... No, však vy víte co. Odehrál jsme dobrou polovinu hry, když tu najednou při průzkumu napůl zdemolovaného domu vidím na podlaze ležet dvě prkna. To by nebylo ve výbuchem pobořeném domě jistě nic neobvyklého, nicméně prkna ležela perfektně zarovnána, rovnoběžně vedle sebe. Při bližším pohledu jsem si všiml ještě díry mezi prkny a bylo jasno. Došlo mi, že právě koukám na záchod tureckého typu!

Kadibudka
V pozdějších fázích hry si pro nás tvůrci přichystali ještě klasickou "kadibudku" a oba typy záchodů (turecký a kadibudka) se začaly objevovat se stále vyšší frekvencí, jako by se hra snažila dohnat co zameškala ve své první půli. Vše gradovalo seskupením většího množství kadibudek ve vojenském táboře. Musím říct, že autoři se s problémem záchodů ve hrách vypořádali šalamounsky. Zřejmě již nezbývalo pro vývoj dostatečné množství peněz, a tak musely být záchody "ošizeny" tímto technicky nenáročným řešením. Na druhou stranu: I přesto, že se ve hře nepotkáme s klasickou záchodovou mísou, netradiční toaletní zařízení hry Battlefield: BC2 jsou jistě osvěžujícím závanem v jinak zatuchlém ovzduší videoherních záchodů.


Žádné komentáře:

Okomentovat